Do you know that Agape now has an official Facebook page? Follow us to get frequent updates and tips on everything Agape.

Facebook-link Facebook  /  Instagram-link Instagram  /  Pinterest-link Pinterest  /  Twitter-bird-light-bgs @agapedesign
 /  De_club de club
 
ITA / ENG
 

 

Products

  • Categories
  • Catalogues
  • Download
  • Contract
  • News

    Press

    Company

    Contact

    Service and support

     
     

    Portfolio — House OD, Retie

     
     

     
    Country: Belgium
    Architect: Sofie Ooms
    Typology: private residence
     

    Sofie Ooms set out to create a calm and welcoming environment for her sister Dorien’s house. In Retie, a verdant town in the heart of Flanders, Sofie has designed a house from scratch on two levels conducive to the natural environment and a relaxed and pleasant lifestyle.

    The design is based on the relationship between three distinct volumes, of which two lateral and a central connecting one. The room layout is classic: on the ground floor, one of the two volumes houses the garage and the study, while in the other are the kitchen and living room. On the upper floor, respectively, are the master bedroom with private bathroom and three children’s bedrooms with shared bathroom.

    The interior design is minimal with a few key elements guaranteed to foster a relaxed and laid back atmosphere. The main colours are white, omnipresent on walls, ceilings, and most of the furniture, and the warm tones of wood. The materials used to clad both interior and exterior of the house have been given great thought. Outside, the structural blocks are well defined by small reddish bricks almost all over, and by the prized Afrormosia wood used on the facade to emphasize the entrance.

    Downstairs are two sets of stairs leading to the sleeping area. Slightly hidden from view, they seem to suggest that every member of the household can move about freely, creating their own personal route.

    Also expressing this concept of freedom is the carefully conceived master bedroom. The connection between bedroom and bathroom can be completely eliminated by drawing a large sliding door across.

    The bathroom area enjoys a bountiful natural light that enhances the white of the Ottocento bathtub and washbasin, designed by Benedini Associati. Made of Cristalplant® biobased, the series evokes the romantic charm of the cast iron bathtubs of the past, offering a contemporary take that is both essential and functional.

    photography: Tim Van De Velde

     
     
     
     
    « back to the references