Agape

residential. In the Kadriorg district of Tallinn, not far from the palace built by Tsar Peter the Great, now the Kadrioru Kunstimuuseum, is the early twentieth century building renovated by architect and interior designer Raul Tiitus. The new requirements of the client are the focus of this project which combines functionality and elegance. All rooms have a great spatial clarity, the mark of a rigorous choice of colours. Pure white characterizes all the walls in the house, the coffered ceilings, the wooden frames and much of the furniture. This ensures that the carefully selected design pieces, the warmth of the pale wooden floors, laid in a straight course herringbone pattern, and the custom-made furniture, are all set off to perfection. In the large kitchen the hi-tech white blends in with the silver of the work surface and the wall equipped with all the latest electrical appliances, while the considerable mass of the wooden dresser when opened, reveals the almost obsessive attention to detail. Also of great chromatic impact is the dining room, where in the muffled atmosphere of the smooth white walls, windows, doors, lamps and chairs the large brown antique wooden table becomes the statement piece. One of the long corridors offers an interesting effect of perspective created by a small strip of black and white ceramic tiles set in the parquet, the only contrast in the long stretch of white. The same effect is repeated in one of the two bathrooms in the house also designed with a light colour base, only dirtied by the gilded mirror frame and the black and white tiles. Here, the retro-inspired Vieques bathtub and washbasin, designed by Patricia Urquiola, fit in perfectly with the contemporary lines of the Fez taps and the eclecticism of the X extras – small table, seat and multifunctional accessory - designed by Benedini Associati. In the same version with a matt white finish, Fez also appears in the guest bathroom, where the subtle humor of the basin and the Bucatini accessories, designed by Fabio Bortolani and Ermanno Righi, adds an original touch and a more joyful setting.

Architect

PINK OÜ

Request information